onsdag den 22. september 2010

Hvad siger de egentlig!?

Politik er retorik, spin, symbolværdi og mudderkastning - patos og persona!
  Riven skal ud på en højhellig onsdag i "frihedens" tegn.

Clement opstiller på, under og i følgeskab med dr2 et debatprogam, med det til lejligheden så indlysende navn "Debatten".
Den retoriske leg går ud på konfrontationen mellem forskelligtsindede indenfor politik og alskens godt i sammenhæng dermed. En ting er de dog fuldstændigt enige om; brugen af udefinerbare termer!
Ikke mindre end 21 gange slipper ordet "rammebetingelser" ud under dagens topik :Udkantsdanmark. Rammebetingelser bliver dog aldrig defineret, det er som alle andre sproglige valg i 'legen' et flydende og udpræget abstrakt begreb.
Med så uoptrukne linjer for hvad et ord indebærer kan ordet i sig selv drejes efter for-godt-befindende, drejes i retning af  eget synspunkt.
Nu vil onde tunger muligvis klandre mig for manglende indsigt i hvad politik egentlig er, og til det vil jeg blot nævne hvor symptomatisk sprogbrugen er for politik: Udefinerbare termer er som politik i sig selv, en abstrakt masse der kan drejes i enhver mulig retning.
Redegørelsen/debatten udebliver når der ikke er enighed om hvad termerne dækker over, når det endelig skal blive konkret indenfor politik får vi eksempler. Eksempler på motorvejsbyggerier, hidtidige valgløfter - opfyldte såvel som uopfyldte - Ministres private forhold osv. Men eksemplerne bruges også udelukkende i eget favør, om det så er i forsvar eller angreb på andre politiske modstandere, ikke som udredelse på hvad de egentlig snakker om.
Så tal dog om hvad i taler om!
    Spørgsmålet hertil kunne måske lyde, om det ikke kun er for at holde befolkningen ude i armslængde så den ikke kommer for tæt på, men om de også for egen skyld holder opretholder afstand fordi det ikke kan lade sig gøre at beskrive politik med en konkret retorik?!

1 kommentar:

  1. Føj for satan, siger jeg bare, Føj for satan. Glimerende tekst for øvrigt.

    SvarSlet